diumenge, 1 de febrer del 2015

5è va al laboratori!



Els alumnes de 5è hem anat al laboratori per a posar en pràctica les tècniques de separació de mescles que hem estudiat a l’assignatura de Coneixement del Medi. A continuació, explicarem els diferents mètodes que hem fet servir per a separar els components que formen una mescla. 

 




Filtració
La filtració s’utilitza per separar un sòlid barrejat amb un líquid en el qual no és soluble. Per comprovar-ho vam fer passar la mescla per un paper de filtre, que va retenir el sòlid i va deixar passar el líquid.

 












Imantació
Vam fer servir aquesta tècnica per separar substàncies magnètiques d’altres que no ho són. Per exemple, per separar llimadures de ferro i sorra vam fer servir un imant que atreia les llimadures. 





















 
Decantació
La decantació es fa servir per separar mescles heterogènies de substàncies amb densitats diferents. Vam fer una mescla d’oli i aigua i la vam posar a un embut especial, anomenat embut de decantació, en el que es podíem regular el pas del líquid mitjançant una clau. Vam deixar reposar la mescla fins que els dos líquids es van separar i vam obrir la clau per a permetre el pas del líquid més dens a un altre recipient; quan aquest va passar, llavors vam tancar la clau. Així doncs vam veure que el líquid menys dens quedava retingut a l’embut.














Evaporació
Per tal de separar una dissolució d’aigua i sal, vam escalfar la mescla mitjançant un fogonet fins que es va evaporar l’aigua i, finalment, vam obtenir la sal.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada